Novinky
Žhavé novinky

Rozložení aktivit se psem během roku

Proč si plánovat aktivity s hafanem na jednotlivá roční období? I když třeba nejste vrcholový sportovec s aspirací na mistra světa, plánování vám přinese nejen spoustu benefitů, ale pokud se předem připravíte na nástrahy rozmarů počasí, dokážete předejít i řadě nepříjemnostem u vás u psa. Pojďme si tedy projít, které aktivity se podle našich zkušeností hodí pro kterou roční dobu. 

Naše infografika vám poradí, jaké aktivity kdy zařadit. Postupně si jejich výhody i nástrahy probereme podrobněji. A jelikož je pro nás aktuální hlavně teplé počasí, začneme s letní sezónou.

Psí léto není v kalendáři

S ohledem na stálé změny počasí během roku je lepší se řídit spíš venkovní teplotou než datem v kalendáři. Pro nás pejskaře “léto” začíná už během dní, kdy se teplota konstantně drží okolo 20 °C. Nám se to sice nemusí zdát jako moc, ale pro psa už je taková teplota dost vysoká. Většinou se s ní v našich končinách setkáváme od poloviny května minimálně do konce sprna. Pro psy totiž není zátěžová pouze teplota, ale také vlhkost vzduchu nebo různé výkyvy obou veličin, na které si přivykají hůře než lidé, třeba i dva dny. 

Neusínejte na vavřínech

Obecně je pro canicrossaře i jiné psí sportovce léto “mimo sezónu”. Znamená to, že bychom si měli dát pauzu od intenzivního tréninku, což ovšem nemusí nutně znamenat, že na společný pohyb zanevřeme úplně. Měli bychom hlavně zvolnit, abychom hafana během horkých letních dnů nepřehřáli, ale také abychom mu dopřáli čas pro regeneraci a nabrání sil.

Voda = trénink i vítané osvěžení

Abychom my i hafan zůstali v kondici a zároveň se nemuseli obávat přehřátí, je ideální zařadit vodní aktivity, jako je plavání nebo jízda na paddleboardu. Oba sporty jsou skvělé v tom, že psovi posilují svaly, které běžně tolik nepoužívá. Na paddleboardu se pes učí držet rovnováhu, plavání je zase super pro zdravé klouby. Co je tedy lepší? Ideální je kombinace obou činností, ale protože jsou pro psa o dost náročnější než pro vás, zpočátku jim věnujte třeba jen 5 minut, než se dostanete na 20 minut plavání + 10 minut na paddleboardu. S pauzami či intervaly to postupně můžete prodloužit až na 30+20 minut. Vždy ale záleží na tom, jakou kondici pes má a také na tom, zda skutečně plave a na paddleboardu stojí. V obou případech také doporučujeme psovi pořídit plovací vestu. Nejenže získá ve vodě jistotu a může si během plavání i trochu odpočinout, ale vesta zároveň podporuje psa, aby držel správnou plaveckou pozici, kdy drží čumák těsně nad vodou a záda má rovnoběžně s hladinou. Neměl by předními nožkami příliš cákat nad vodou a setrvávat na místě, to už by místo plavání mohlo připomínat spíš boj o život. O tom, jak psa jízdu na paddleboardu naučit, jsme se rozepsali v předchozím článku Paddleboard se psem

Nepodceňujte hydrataci

Během léta nezapomínáme na důkladné zavodnění, a to i u méně náročných aktivit, jako je dogtrekking (aneb výlet se psem). Zavodňujeme zhruba 1.5–2 hodiny předem pomocí 10–15 ml vody na kilogram hmotnosti psa. Vodu vezměte také s sebou a v pravidelných intervalech ji psovi nabídněte. I u delších procházek venku samozřejmě platí, že byste měli brát ohled na venkovní teplotu a nevyrážet se psem na túru, pokud hodnota na teploměru stoupá vzhůru. Snažte se naplánovat trasu, která hafanovi nabídne osvěžení v podobě nějaké vodní plochy, v níž se může ochladit. Může se stát, že se pes z vody napije, proto je v létě naším kamarádem Biochar od Loype, který stačí rozmíchat ve vodě, třeba ochucené nějakou dobrotou. Skvělá je také jejich Haftěrka, která po namočení funguje také jako chladicí podložka. Psa totiž není vhodné polévat vodou, ale chladíme ho postupně od tlapek po břicho.

Vezměte to zlehka

Canicrossu se není třeba zříkat úplně, jen netrénujte v pravé poledne. Místo toho si přivstaňte brzy ráno, nebo naopak vyražte večer, kdy už se teploty nedrží tak vysoko. I tak to vezměte jen jako kondiční výběh a psa stále sledujte, zda se nepřehřívá – a to i v případě, kdy samým nadšením běží naplno. Řada psů totiž pohyb miluje natolik, že jdou i za hranu svých možností, proto nespoléhejte na to, že sami vědí, kdy mají dost. Zařaďte proto více pauz nebo ochlazovacích přestávek ve vodě. Podrobněji jsme o nástrahách letních tréninků canicrossu psali v tomto článku. Máte-li s hafanem natrénované přivolání, v létě se vám to zhodnotí, protože můžete vyrazit běhat na volno. Když pes netahá, není v takovém zápřahu, takže je to ideální aktivita pro udržení vaší kondičky. 

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv činnost, vždy psa následující den pozorujte, jak moc je unavený a motivovaný do dalšího pohybu. Pokud bude přetažený a sotva s vámi půjde na procházku, příště trochu uberte zátěž a nechte mu třeba dva dny na regeneraci.

Co se nám na léto hodí:

Jaro a podzim jako hlavní sezóna canicrossu

Když se teploty drží v příjemných hodnotách pro nás i psa, tedy okolo 10-15 °C, je trénování o mnoho příjemnější a můžeme si dovolit jet na plný plyn. Právě proto je jaro a podzim závodní sezóna hlavně pro canicross nebo překážkové závody. Také můžeme vytáhnout i kolo nebo koloběžku, kde se do toho pes může konečně pořádně opřít. Velké tahouny rychlost baví, ale opět je potřeba psa pozorovat následující den. Pokud by byl spavý a unavený, příště trochu zkrátíme intervaly, kdy je pes v plném tahu. 

Jinak nás toho v této komfortní sezóně moc neomezuje. Dle vašich schopností si proto předem naplánujte, jak často budete se psem trénovat, co konkrétně a kdy. Lépe si tak zorganizujete, kdy psa zavodníte a do kdy je potřeba ho nakrmit před aktivitou. Pokud teprve začínáte a s tvorbou tréninkového plánu si nevíte rady, mrkněte na náš Třítýdenní tréninkový plán podle Běhejsepsem

Trénovat se dá i v zimě

Chladné počasí je pro psa příjemné, takže můžete vyrazit na výběh i v zápřahu. Je však nutné dbát na to, abyste psa před aktivitou důkladně zahřáli po delší dobu než obvykle. Také po tréninku hafana řádně vychoďte. Je dobré mu promasírovat hlavní svalové partie a pokud se teploty blíží bodu mrazu, oblečte ho po výkonu do oblečku, který mu svaly udrží v teple. Prochladlé svaly jsou totiž náchylnější ke zranění, a tak by se i z běžného uklouznutí mohla stát pěkná nepříjemnost. 

Pokud to podmínky (a vaše schopnosti) dovolí, vyražte se psem na běžky. Skijöring je oblíbený hlavně v Norsku a u nás už se mu asi velké popularity nedostane, protože sněhová nadílka nebývá veliká, ale zatím se nám každý rok podařilo alespoň párkrát vyrazit. Využijete váš canicrossový set, akorát je třeba si pořídit delší, 2.8metrové vodítko, které dá psovi víc prostoru, abyste do něj nenajížděli lyžemi. Více než kdy jindy je však třeba mít vypilovaný povel “za paty”, protože jinak byste do psa při sjezdu z kopce určitě najeli. Ani v zimě nepodceňujte zavodnění, protože pes podává mnohdy i větší výkon než při vyšších teplotách. 

Zima nás tolik nevybízí k pohybu jako doba letních dovolených, a tak se může lehce stát, že s nastávajícími svátky zlenivíme. Kdo si někdy dlouhý výpadek z pohybu dopřál (třeba i nedobrovolně kvůli zranění), jistě nám potvrdí, jak těžko se prošlapává cesta zpět do zajetých kolejí. I když se vám do sychravého počasí nechce, váš hafan potřebuje vyžití a když už jste se jednou stali aktivními pejskaři, tak trochu mu dlužíte alespoň dlouhou procházku. Pokud by venku opravdu silně mrzlo, zkuste zařadit alespoň nějaké domácí cvičení nebo protahování pomocí targetů nebo různých balančních pomůcek.

Zimní výbava:

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe