Novinky
Žhavé novinky

Co je to dogtrekking?

Je to o něco delší výlet do přírody do přírody, anebo ostrý závod? Tak trochu obojí, záleží jen na vás, jak to se svým hafanem pojmete. Máte-li závodní ambice a vystupování z komfortní zóny je váš denní chleba, můžete se postavit i na startovní čáru a zkusit si závodní trasu. 

Závody v dogtrekkingu – co je dobré vědět?

Dogtrekking v závodním pojetí se řadí k extrémním sportům – a není divu, za nejkratší možnu trasu se totiž považuje 80 km, většinou to však bývá i 100 a více kilometrů. Závod je buď etapový (s minimální délkou etapy 35 km), anebo s časovým limitem. V rámci limitu či etapy máte za úkol projít kontrolními body a asi nemusíme zdůrazňovat, že o rovinatých trasách nemůže být zrovna řeč. Klíčem je tedy vytrvalost a orientace v neznámém prostoru, většinou podle turistických značek. 

Proč se věnovat dogtrekkingu?

I jako volnočasová, řekněme hobby záležitost, je dogtrekking super způsob, jak psa i sebe udržovat v kondici.  Ovšem pozor, i v případě, že s hafanem vyrazíte "jen" na celodenní nebo vícedenní trek do přírody, nepřeceňujte své ani psí síly. Možná je váš pes zkušený canicrossař, to ale neznamená, že zvládne takto dlouhou trasu, když je zvyklý na běh o délce do 10 kilometrů. Začínejte tedy raději pomalu a pravidelně vyrážejte na výlety, jejichž délku průběžně prodlužujte, až se dostanete třeba na zmíněných 35 kilometrů. U všech člověko-psích aktivit je také zde na místě se důkladně připravit předem na charakter konkrétní stezky, aby vás ani hafana nic nepřekvapilo, ať už je řeč o počasí nebo neschůdném terénu

Co je k tomu potřeba?

Jedním z pravidel dogtrekku je, že pes nesmí jít na volno. A i když vyrážíte sami na sebe a pes je zvyklý běhat bez vodítka, stejně si s sebou nějaké přibalte. Jste-li s hafanem zkušená canicrossová dvojka, jistě vás potěší, že část výbavy už máte doma. Pro závodní účely není stanovena přesná délka ani typ vodítka, takže se na trati patrně setkáte s různými improvizovanými amortizéry z gumy. Odpružené vodítko vám udělá největší službu, ať už pruží částečně nebo po celé délce, protože tlumí nárazy na obou stranách. Délku volte podle svých preferencí.. 

Otázka do pranice: kam připnout psa?

Psa můžete mít jen tak v ruce, na batohu nebo na sedáku. My doporučujeme, abyste si nechali volné ruce – hlavně pro případ, že se potřebujete přidržet, anebo když už musíte zmírnit případný pád. Záleží také na tom, jak velký tahač váš hafan je. Pokud jde spíš volně, nemusíte otázku upnutí tolik řešit, ale jestli se do toho chce pořádně opřít, zvolte variantu uchycení na sedák. Důležité je, aby vedl tah přes vaše těžiště, ne přes záda, na nichž budete mít ještě batoh, takže budou zatěžována až až. Sáhnout opět můžete po sedácích na canicross, s opasky Canix rozhodně neuděláte chybu, protože jsou lehoučké a mají více možností nastavení tak, aby vedly tah přesně kudy mají. Klidně sáhněte i po trekkových sedácích, které jsou více polstrované, avšak je potřeba počítat s tím, že zaberou více místa. 

 

Má být pes v tahu?

To je opět otázka na vaše ambice. Pokud chcete trasu absolvovat v ostrém tempu nebo přímo v běhu, dejte psovi dlouhý postroj, který mu umožní využít maximum sil pro tah. Nevýhodou této volby je, že pokud pes zvolní a není před vámi s napnutým vodítkem, mohl by ho postroj začít dřít, protože nedrží na svém místě. V dlouhém postroji se také se psem hůře manipuluje v náročnějších úsecích trasy. Nám se asi nejvíce osvědčil polodlouhý postroj Rock long, který můžete použít i do tahu, a i když hafan zrovna netahá, postroj drží na svém místě a oděrky nehrozí. Navíc je krásně prodyšný a má na sobě praktické rovnoběžné madlo, za nějž psa přidržíte, když třeba potřebujete sejít ostré schody ve skalnatém terénu. Podobné vlastnosti má i postroj Line long. 


Další potřebné vybavení

Podobu povinného vybavení může specifikovat pořadatel konkrétního závodu, ovšem zpravidla se týká převážně psa. Musíte mu zajistit dostatek stravy a tekutin včetně misky a většinou je třeba mít s sebou i lékárničku (s obsahem: 1x obvaz hotový,  1x obinadlo elastické, 5x náplast s polštářkem, 1x izotermická fólie a dvě botičky). V psí lékárničce od značky Loype kromě všeho potřebného najdete spoustu dalších věcí pro dvounožce i čtyřnožce: třeba i flexibilní obinadlo koban, nouzovou píšťalku nebo také dezinfekci

Ostatní výbavu je třeba balit podle délky závodu a toho, jak rychle se chystáte trasu přejít. Někteří závodníci by byli schopni přejít trasu na jeden zátah, ovšem zvlášť u etapových závodů je stejně vždy třeba počítat s tím, že budete někde nocovat. Povětrnostní vlivy se také mohou v průběhu cesty změnit, a tak je lepší být připraven než překvapen. Trochu si ulehčíte, když necháte hafana, aby si sám nesl třeba granule nebo vodu. Non-stop dogwear má pro tyto potřeby v nabídce psí batoh Amundsen, který rovnoměrně rozkládá hmotnost nákladu a je dostatečně polstrovaný, aby psa nikde neškrtil. Obecně dávejte psovi zátěž maximálně o ⅓ jeho vlastní hmotnosti, na opravdu dlouhé trasy i méně (a pokud není moc trénovaný, tak ještě uberte). Zabalte mu do batohu i nějakou pláštěnku nebo obleček pro případ, že vás zastihne déšť nebo chladnější počasí. 


Co si vzít na sebe?

Na sebe si vezměte pohodlné sportovní oblečení dle počasí, boty volte vyšší s dobrým vzorkem, ale hlavně nějaké pořádně prošlápnuté. Puchýřům se nejspíš stejně nevyhnete, takto se je alespoň pokusíte co nejvíce oddálit. Nepodceňujte ani volbu ponožek, ideální jsou takové, které mají ploché švy, aby vás nikde nedřely. Super jsou ponožky z merino vlny, které izolují teplo, i když navlhnou a nedrží v sobě zápach. S sebou si vezměte také náhradní oblečení (doporučujeme termo prádlo), také se ale zaměřme na to, do čeho věci vlastně zabalíme. Samotný batoh by měl být co nejlehčí, ovšem zase není vhodné brát nějaký neforemný pytlík, který vás bude škrtit nebo nerovnoměrně zatěžovat vaše záda. Do batohu se nemusí vejít celý váš majetek, ale karimatka a spacák je základ. Odhadem tedy alespoň 40-50 litrů. Spoustu starostí si ušetříte, když bude batoh nepromokavý

Co by se mohlo po cestě hodit?

  • Náhradní ponožky
  • Kvalitní čelovka
  • Sirky
  • Kapesní nožík
  • Pláštěnka nebo nepromokavá bunda pro dvounožce
  • Powerbanka a kabel na mobil či čelovku
  • Dostatek vody
  • Svačina, kterou máte rádi (müsli tyčinky, sušené maso, sušenky = zkrátka něco, co vám dodá energii)

Poslední bod ještě přizpůsobte dle trasy – pokud jsou po cestě nějaké restaurace, bistra nebo možnosti zakoupení občerstvení, sice vás na trase zdrží, ale zase se plnohodnotně najíte a nemusíte si brát tolik věcí s sebou. 

Pozvánka na Dogaining 

Rádi byste si vyzkoušeli, co dogtrekking obnáší, ale zatím si netroufáte na plnou trasu v podobě 100 kilometrů? Nebo jen chcete aktivně strávit volný den v přírodě po boku svého hafana? Vyražte s námi na dogaining! Unikátní závod, který spojuje právě dogtrekking a orientační běh – a případně i canicross, pokud se rozhodnete aspirovat na vítězné umístění a celou cestu běžet. Vybrat si můžete z 2hodinové nebo 3hodinové varianty. Je jen na vás, jak závod pojmete, zda se vydáte na výlet s partou kamarádů (startovat totiž můžete i společně), anebo se budete snažit nasbírat plný počet bodů z kontrolních stanovišť. Tak co, přidáte se? Vybíháme/vycházíme ze smržovského Loype hubu dne 16. 11. 2024. Přihlásit se můžete tady

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe