Novinky
Žhavé novinky

Běhání se psem na volno 2. díl: Soustavný běh

V prvním díle jsme se podívali, jak je pro běh na volno se psem důležité přivolání a jak na to. Teď si povíme o pozornosti a jak zařídit, aby pes běžel neustále podél vás a neodbíhal pryč. 

 

Běh se psem na volno máme moc rádi, to jsme ostatně psali už v 1. díle. Dostanete se se psem ven, vyvenčíte ho a zároveň si zasportujete i vy. Běh na volno taky skvěle buduje kondičku, kterou v tahu nebo na výletech jako když najdete. Ovšem nepleťme si trénink na volno s procházkou, je potřeba nastavit určitá pravidla. No a pak to půjde (skoro) samo.

Spousta psů nás totiž při běhání „zdržuje“. Běžíte si lesem, najednou se pes začuchá a když na něj nepočkáte, může se ztratit nebo vás ani nehledat. V horším případě obtěžuje kolemjdoucí nebo další psy. A společný výběh je pak plný zastávek, čekání a ječení „ke mně“, z kterého nemá radost ani jeden z vás. Že vám to něco říká? Naštěstí to jde napravit! 

Základ je oddělit procházku a trénink

Chápe pes, že když jdete na procházku, může si dělat (téměř) co chce a že když běžíte, tak ne? Tohle je mu potřeba vysvětlit a vyznačit hranice. Obě aktivity se od sebe přece jen trochu liší: 

  • Člověk si na běhání bere jiné oblečení.
  • Pes na sebe dostane krátký postroj.
  • Člověk si bere jiné boty.
  • S sebou máte něco na pamlsky, ale ideálně něco jiného, než na klasickou procházku. 

Velká výhoda psů je, že nedělají naschvály. Takže pokud vás neposlechnou, je to pro vás znamení, že jste psa nedostatečně motivovali anebo pes nechápe, co má dělat. 

Procházka aneb Dělej si co chceš

Hned na další procházce, na kterou se vydáte (čím dřív začnete, tím líp to půjde) nechte psa dělat vše – může odbíhat, čuchat, dobíhat vás. Vše samozřejmě v rámci bezpečnosti a ohleduplnosti k okolí. Při běhání na volno to naopak bude mít jasná pravidla.

10 kroků, jak naučit pozornost 

Jako první je potřeba si uvědomit a sobě nebo psovi nevyčítat, že tenhle trénink pro vás nebude ten pravý běžecký. Dost možná nebude mít s běháním nic společného. Důležité ale je, že z dlouhodobého hlediska to má opravdu smysl. A ten čas, který teď psovi při nácviku věnujete, se vám za pár měsíců vrátí.

  1. Před běháním psa ideálně zavodněte (2 hodiny předem), pak ho těsně před tréninkem vyvenčete, nechte ho očuchat, co potřebuje. Něco jako před tréninkem canicrossu.
  2. Než odstartujete, ukažte psovi, že máte pamlsky nebo hračku (prostě co má rád). 
  3. Pak vyražte, uběhněte nějakých 100 m (pokud se pes nesoustředí, tak méně) a psa odměňte –  pamlskem nebo si chvilku pohrajte.
  4. Důležité je nedat psovi prostor, aby udělal chybu – urychluje to učení správného návyku. 
  5. Pokud chybu udělá, označíme ji. Pozor, ádné bití. Prostě ho chytneme na vodítko a chvíli půjde vedle nás.
  6. Psa pak zase namotivujeme, pustíme z vodítka a než udělá chybu (takže po kratším úseku) ho odměníme. 
  7. Pes časem pochopí, že společné běhání na volno je trénink, že běží vedle vás a ničeho si nevšímá.
  8. Začněte v klidnějším prostředí a rušivky přidávejte velmi pomalu.
  9. Stejně tak prodlužování intervalu bez odměny dělejte postupně, není kam spěchat.
  10. Zpočátku to pro vás nebude adekvátní trénink. Ale časem to oceníte, protože budete mít skvělého parťáka, kterého nemusíte řešit.

Jak nakombinovat běh na volno, procházku a váš trénink?

Můžete se psem trénovat běh na volno, pak ho vyvenčit, ukončit trénink, dát ho do auta (pozor na vedro/zimu) a odběhat si vaše kilometry v libovolném tempu, tak budete spokojení oba. 

Další den běžte na procházku, aby pes opravdu začal chápat rozdíl – jiné oblečení, jiná struktura aktivity (například i to, že psa před procházkou nezavodníte) nebo jiný postroj/obojek – to vše se pes velmi brzy naučí poznávat a rozlišovat.

Na co pozor? Nechtějte po psovi trénink na volno každý den. Za prvé to přece jen může být náročné fyzicky, ale všechno to soustředění je hlavně nápor na psychiku. Takže mezi tréninky běhu na volno nezapomeňte vkládat procházky, kde si pes (a vlastně i vy) hezky odpočinete a vyčistíte hlavu.

Jak psa motivovat?

Hračka

Vyberte hračku, kterou má pes rád. A tu mu nechte k dispozici jen, když půjdete společně běhat. Doma je uklizená, nezevšední, proto to bude extra odměna.

Celkově hračky psovi nedávejte doma jen tak. Hrajte si vždy spolu a budujte vztah.

Pamlsky

Pes nesmí být přežraný – jednak se chodí běhat na lačno a pamlsky taky musí psa dostatečně motivovat, a to se nažranému psovi vysvětluje hůř.

U odměňování pamlsky taky sledujeme kondici psa. Pokud odměňujeme hodně, je potřeba ubrat na denní dávce krmení.

Společný čas a cvičení

Mimo to, co se bude dít při vašem společném běhání je potřeba na vztahu pracovat i doma. Máme pro vás 3 tipy, které vás budou bavit.

  1. Cvičte společně na balančních pomůckách – udělejte si alespoň 1x, ideálně 2x týdně 5–10minutový trénink balanček. Pes bude posilovat a rozvíjet svou motoriku. Vy ho u toho odměňujete.
  2. Učte se jednoduché (nebo i složitější) triky – obíhání kolem stromu, slalom mezi nohama. Podávání pacek. Všechno trénujte hravou a pozitivní formou – když se psovi daří, odměňte ho, když se něco nepovede, stačí to přejít a neřešit. Má to být společně příjemně strávený čas, takže žádné tresty.
  3. Trpělivost psa – naučte psa, aby si bral odměnu za povel. Máte na dlani pamlsky a pes sedí proti vám. Když se k ruce přiblíží, tak ruku zavřete. Když se pes od ruky odkloní, dlaň můžete otevřít. Tohle opakujte tak dlouho, dokud pes v klidu jen nečeká před vámi. Vy pak dáte povel VEZMI, otevřete dlaň pes si pamlsek vezme na povel. Stejné cvičení můžete dělat s hračkou, kde pes se začne přetahovat až po povel drž. 

Tak můžete vyrazit trénovat a budeme moc rádi, když nám napíšete nebo nasdílíte, jak vám to jde. Držíme palce!


 

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe