Novinky
Žhavé novinky

Kam v létě se psem? Rakousko je sázkou na jistotu

Pokud vám odpočinková dovolená nic neříká, anebo ji chcete pro tentokrát vyměnit za výlet s vaším hafanem, následující řádky jsou určené přesně pro vás. K našim nejoblíbenějším destinacím k výletům do hor se jednoznačně řadí Rakousko, přičemž důvodů máme hned několik. 

V první řadě je to relativně blízko, i když vyrážíte ze severních částí republiky jako my. S hafanem na palubě se nám zkrátka nechce trávit dlouhé hodiny v autě naloženém kupou řízků a paštik. I když turistů v Rakousku ani zdaleka neubývá, nesetkali jsme se zatím s průvody lidí mířícími stejným směrem jako my, protože tato země nabízí hned několik zajímavých lokalit se spoustou variant tras, a tak je vždy z čeho vybírat. A ty výhledy! Kromě majestátních hor můžete obdivovat i místní krajinu a nádherná ledovcová jezera, která přímo lákají k tomu, abyste v nich alespoň smočili nohy, ať už jste dvounožec nebo čtyřnožec. Rozhodli jsme se s vámi podělit o několik našich oblíbených míst, kam jsme se psy vyrazili a stálo to za to. Vybrali jsme taková, která jsou vhodná i na výlety s dětmi nebo menšími psy. Zkušení horalové si stejně raději plánují cestu sami, no ne?

Vysoké Taury 

Kdo by neznal Zell am See, proslulé letovisko podél pohádkového jezera, které je oblíbené hlavně pro zimní pobyty, ale i v létě jsou zde turisté na každém rohu. Když ale popojedete o kousek dál a vyrazíte namísto k jezeru směrem do hor, do rakouského národního parku Hohe Tauern, dostane se vám naprosto odlišného zážitku. Ačkoliv jsou trasy značené a dobře udržované s typicky rakouskou pečlivostí, nejde o žádnou lehkou odpolední procházku, kterou zvládnete v pantoflích. Krajina není tak malebná jako obrázek na ploše vašeho počítače, ale dokáže pořádně překvapit svou divokostí. My jsme si rádi nechali doporučit trasu z Enzingerbodenu, která vede hned okolo čtyř jezer: začínáte na parkovišti, z něhož dohlédnete na Speichersee, pokračujete od zeleného jezera Grünsee až k bílému, tedy Weißsee. Tuto část trasy doporučujeme vzít lanovkou hned z parkoviště, zvlášť pokud máte menšího psa (náhubek raději s sebou) nebo malé děti. O žádné výhledy nepřijdete, zato ušetříte síly na zpáteční cestu. Celá trasa má zhruba 12 a půl kilometru a 900metrové převýšení, takže je fyzicky náročnější, ačkoliv vás nečekají žádné horolezecké výkony. Prohlédnout si ji můžete zde: https://mapy.cz/s/cotuforula. 

Jezero Wolfgangsee

Ocenili byste tip, kam vyrazit na delší pobyt? Pak jednoznačně můžeme doporučit jezero Wolfgangsee a nesoucí název po sv. Wolfgangovi (nikoliv po Mozartovi, což by se vzhledem k blízkosti jeho rodného města Salzburg nabízelo). Jezero se nachází přímo na pomezí spolkových zemí Salzbursko a Horní Rakousy, a je tak výborným výchozím bodem pro celou škálu různých aktivit po okolí, ať už vyhledáváte horské túry, nebo spíš lehké procházky po okolí či prohlídku města. Jednou z možností je vyrazit na nedaleký vrchol Schafberg s ikonickou chatou na vrcholu a dechberoucím výhledem na tyrkysové jezero. Na Schafberg vás i s hafanem může vyvézt historický ozubnicový vlak, který je jednou z místních dominant. Pokud výlet plánujete s přestihem, doporučujeme si předem zarezervovat jízdenku, ať nemusíte ztrácet čas čekáním. Máte-li po předchozí túře namožené nohy, můžete je nechat odpočívat bez toho, abyste museli zůstat doma. Pokud je váš pes ve vodě jako doma a rádi společně vyrážíte třeba na paddleboard nebo na kajak, můžete se vydat přímo na jezero – my jsme vyrazili z psí pláže u kempu Berau, odkud jsme na kajaku dopluli k molu ve městě St. Wolfgang im Salzkammergut vzdáleného něco přes 3 km. A nebyli jsme sami, pejskařů na vodě potkáte spoustu. Prohlídku tohoto malého městečka rozhodně nevynechejte, ač je oblíbené hlavně pro adventní zájezdy, zachovává si svou typicky rakouskou horskou atmosféru i v létě. Okolí jezera nabízí celou spoustu kratších i delších výletů, ale kdyby vás náhodou omrzelo, jeho skvělá poloha se nabízí jako ideální výchozí bod pro přejezdy autem – od Salzburgu i pohádkového Hallstattu vás dělí zhruba 40 minut jízdy. A jestli nemáte jezer nikdy dost, kousek odtud se nachází hned další tři: Traunsee, Mondsee a Attersee. 

Jižní strana rakouských Alp

Oblast spolkové země Korutany není tolik turisticky vyhledávaná jako nám blíže položené Salcbursko a Horní Rakousy, takže tento tip využíjí zejména ti, kteří si užívají všudypřítomný klid a samotu na trase. Ani zde se neobejdeme bez jezera, tentokrát jsme si vyhlídli městečko Millstatt a přilehlou vodní plochu, kterou obklopuje typická rakouská krajina. Cestu jsme vám vyznačili do map pod tímto odkazem: https://mapy.cz/s/kagaketuru a začíná u chaty Schweigerhutte. Základní trasa má 6 kilometrů, se svým převýšením okolo 250 metrů je nenáročná a vede lehkým terénem, který zvládnou i menší děti. Pokud byste si chtěli výlet prodloužit, můžete odbočit a vydat se na výstup na některý z okolních vrcholů, třeba Tschierwegernock nebo Millstättertörl. 

Ať už se nakonec rozhodnete vyrazit kamkoliv, jistě se setkáte s něčím, co je pro rakouskou krajinu naprosto typické – a to jsou krávy. Jejich pastviny nádherně dokreslí váš autentický tyrolský zážitek, ovšem aby byl veskrze pozitivní, je třeba myslet na to, že krávy bývají často úplně na volno bez elektrických ohradníků. Proto zvažte, zda je váš hafan natolik poslušný, aby mohl běhat bez vodítka a pokaždé přiběhl na přivolání, i když na horizontu uvidí nové rohaté kamarádky. Nezvaný návštěvník by je mohl vyplašit a ty s mladými telátky i pořádně naštvat, tak si nezadělejte na problémy a pokud váš pes ještě přivolání na 100 % nezvládá, mějte ho raději na vodítku.

 

Lépe se mu půjde v postroji, vám zase v sedáku – klidně použijte ten canicrossový spolu s odpruženým vodítkem, lépe se vám půjde. Psovi dejte krátký nebo polodlouhý postroj, pokud se chystáte na nějakou náročnější trasu, hodí se mít postroj s madlem (třeba Rock long nebo Line grip). Na túry do hor se většinou neobejdeme bez lékárničky, v té naší psí jsme pro hafana připravili i pár botiček. Kdyby si totiž odřel tlapku, výlet by pro něj nebyl zrovna procházkou růžovým sadem, tak je dobré být připraven. 

Co si sbalit s sebou?

 

A závěrem si neodpustíme připomenout, že je dobré psa před větším výletem dobře zavodnit a mít pro něj vodu i s sebou. Délku a náročnost výletu plánujte vždy podle nejslabšího člena výpravy, tedy dítěte nebo psa, ať jim nevytvoříte negativní vzpomínky, kvůli nim by už neměli motivaci do dalších dobrodružství. 

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe