Novinky
Žhavé novinky

Jak naučit psa na boudu?

Bouda je takový přenosný pelíšek. A pokud na ni psa dobře naučíte, krásně si tam odpočine, ať už jste kdekoliv. Chce to postupně a pomalu, ale bude to stát za to. Jak tedy na to?

Bouda opravdu není zavírání psa do klece za trest. Je to pro něj místo, kde si odpočine, kde má svoje místo a hlavně klídek. Využijete to na cestách, v autě, na závodech, ale klidně i doma. Pes spí a vy máte klid.

Jakou boudu vybrat? 

  • Látková bouda – je skvělé, že je lehká, většinou má alespoň 3 východy na zip (nahoře, na úzké straně a na široké straně) a některé boudy jsou i skládací. Nevýhodou je, že ji pes může potrhat. Takže jestli máte doma hrabače a párače, bacha na to.
  • Plastová bouda – je robustní, takže ji pes nezničí, většina z nich má také certifikaci na cestování letadlem. Ale není skládací, takže zabere více místa.
  • Kovová – je těžší, ale odolná. Navíc jde nechat vyrobit třeba i na míru do kufru auta. Obvykle jsou skládací, takže je praktičtější na převoz. Některým psům ale vadí, že je „otevřená“. Můžete na ni ale dokoupit potahy, aby vzniklo klidné a chráněné místo.
  • Dřevěná – v dnešní době se už hodně dbá i na estetickou stránku věci, takže jsou v nabídce i dřevěné interiérové klece. Nevýhodou je, že taková klec je stále na jednom místě, ale na druhou stranu se stane součástí vašeho obýváku a vzhledově tam může skvěle zapadnout.

Fáze 0 – ukažte psovi boudu

  • Juchuu, nová věc doma, co s tím? By si mohl pes myslet. A tak dejte boudu na jedno místo, nechte chlupatce si boudu očuchat a seznámit se s ní.
  • Přihodit můžete (musíte) samozřejmě i pár pamlsků, aby si boudu spojil s pozitivním aspektem.
  • Dovnitř mu dejte hračku nebo dečku, prostě cokoliv, co má rád.
  • Když se pes nedívá, dejte mu do boudy nějakou dobrotu, aby tam na něj čekalo super překvápko.
  • Mějte boudu zatím neustále otevřenou.
  • Obecně psa v boudě klidně krmte, dejte mu tam hračky, dávejte mu tam naplněné hračky dobrotami nebo třeba něco na kousání. To všechno zvýší hodnotu boudy v psích očích.

Jak na ni hafana naučit? Udělejte z boudy to nejlepší místo na světě

Připravte si pamlsky, klidné prostředí, trpělivost a jdeme na to:
  • Hoďte do boudy jídlo a nechte psa jít za jídlem
  • Jakmile vleze do boudy, pochvalte ho a dejte další odměnu. Odměnu dávejte do boudy. Tímhle způsobem (a s vaší pomocí) přijde pes sám na to, že bouda je skvělé místo.
  • Odměnu dávejte ideálně v momentě, kdy pes leží. Jde o to mu vysvětlit, že nejde jen o to překročit práh boudy, ale že ležení v boudě je super věc.
  • Psovi hned dojde, že když vleze do boudy, dostane jídlo a za chvilku mu dojde i to s tím ležením.
  • A teď interval prodlužujte – to znamená, že pes vleze do boudy, lehne si, pochválíte ho a s odměnou chvilku počkáte.
  • Mimochodem s tímhle vším si můžete pomoc i klikrem
  • A teď „nalákejte“ psa dovnitř, odměňte a boudu zavřete. Chvalte, otevřete boudu a dejte odměnu. Ale bacha, aby hned nevyběhl. Odměnu musí dostat pes v kleci.
  • Postupně po zavření se můžete od boudy vzdalovat. Ovšem tady pozor, když začne pes vyvádět, s otevřením a odměnou počkejte, až se uklidní, aby věděl, že si nic nevybrečí.
  • Tyhle všechny fáze samozřejmě zkoušejte postupně, den po dni je na sebe napojujte a když vám nějaká nejde, v klidu se vraťte o krok zpět.

Kdy psa pustit ven?

Jen a pouze tehdy, když je 100% v klidu. To aby věděl, že si vypuštění ven nevybrečí. Tím pádem pak bude v boudě v klidu. Výhledově do budoucna samozřejmě. Ze začátku si zřejmě pokňučí, ale musíte být silní a vydržet.

Když psa pouštíte, nechte ho aby ležel nebo seděl. A z boudy smí odejít až na váš povel. V případě, že vyrazí dříve, zase dvířka zavřete. Je to jednak cvičení ovladatelnosti vašeho chlupáče, ale také praktické. Když pak potřebujete psa pustit někde u rušné silnice z auta, je fajn, když počká, než si ho dáte na vodítko. 

Bouda není trest

Laici nebo vaše okolí to tak může vnímat – že pes je v bedně a je chudák a trpí a je tam vlastně za trest. To samozřejmě není pravda. A pokud budete vše dělat pozitivně a pomalu, nebude si to myslet ani váš chlupatec.

A tak psa do boudy nikdy nikdy nezavírejte za trest.

Bezpečnost i v autě

Pravidla silničního provozu nám boudu vyloženě nepředepisují, ale je na řidiči zajistit bezpečnost psa a svojí. A k tomu právě pomůže klec. Pec je v ní přece jen chráněnější a taky zabepečený, takže vám nemůže skočit do řízení a tak podobně. Navíc – opět tam má svoje místečko, kde si může cestou z tréninku hezky schrupnout.

Pomocí boudy naučíte psa na jeho místo, kde má pocit úplného bezpečí a může si v klidu odpočinout. Oceníte to třeba na závodech nebo výstavách. Ale i když pojedete na návštěvu ke známým nebo jednoduše do cizího prostředí. Pokud psa na boudu správně naučíte a on si místo oblíbí, máte vyhráno, ať už pojedete kamkoliv. Psa tam můžete dát odpočinout a věřte, že to ocení stejně jako vy. Možná i víc.


 

 

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe