Novinky
Žhavé novinky
Bsp
Skrýt menu

Aktivity se štěnětem: 2. díl

V předchozím článku jsme se zaměřili na to, jak u štěněte podporovat jeho psychický vývoj a sociální návyky. Než se však pustíme naplno do tréninku fyzických schopností, je třeba vyčkat minimálně do jednoho roku věku psa (u velkých plemen i déle), abychom drobka nepřetěžovali, jelikož se mu teprve vyvíjejí nejen svaly, ale také všechny šlachy a klouby, u nichž také hrozí riziko zranění.

Na společný výběh se vyplatí počkat

Vyvarovat se musíme hlavně jednostranné zátěži, kterou je třeba právě canicross a zapřáhnutí psa do tahu v dlouhém postroji. Pes ve štěněčím věku na tah není připraven ani mentálně, nejspíš by takový trénink za moc nestál, protože se štěně neumí tolik soustředit a ani toho moc neuběhne. Uspěchání canicrossových tréninků se tedy rozhodně nevyplatí, akorát bychom psovi vytvořili negativní asociaci. A proto se nyní pojďme podívat na to, co je vhodné zatím se štěnětem podnikat.

Venčení a procházky

Čím mladší štěně, tím více vycházek za den spolu musíte absolvovat. A čím starší pes, tím delší procházky s vámi zvládne. Vždy ho ale sledujte, jak reaguje a zda nepotřebuje odpočinek – a pokud ano, poskytněte mu ho i za cenu, že se budete muset z výšlapu vrátit dřív, než jste původně zamýšleli. Kdybyste psa dlouhodobě přepínali nad hranu jeho fyzických možností, neměl by příště motivaci s vámi vyrazit. A stávkujícího hafana nechce mít doma nikdo. Malé štěně proto neberte na delší než hodinové procházky, ideálně je i tak rozložte do kratších úseků v průběhu dne. Zhruba od půl roku až 8 měsíců věku (dle velikosti plemene) pak pes zvládne i delší trasy. 

Trénujte obratnost

Co narozdíl od canicrossu trénovat můžete, ba dokonce je to velmi žádoucí, jsou různé překážky a výzvy, které na vás při venkovních dobrodružstvích čekají na každém rohu. Přelézání spadlého stromu, chůze po lavičce, špacír po lesní cestě, procházka v dešti nebo běhání ve sněhu – to všechno jsou pro psa nové podněty. Když se s nimi seznámí v mladém věku, zvykne si na různé povrchy a naučí se koordinovat své tělo, což skvěle funguje jako prevence před zraněním. Nepouštějte se však do vysokých skoků a seskoků a vždy danou překážku přizpůsobte vzrůstu vašeho psa, stále totiž platí, že se jeho klouby ještě vyvíjí a přílišná zátěž by je mohla poranit. Pozor dávejte také na schodech, v prvních měsících a na delších či prudších schodech raději štěně noste v náručí. 

Procvičení svalů i mozkových závitů

Abyste svaly a okolí kloubů správně posílili, hodí se do vašich aktivit zahrnout cvičení rovnováhy. Tak totiž totiž pes zapojí i partie, které v běžném pohybu tolik nevyužívá. Než přistoupíte k různých balančním pomůckám, doporučujeme nejdříve začít na pevné nepohyblivé ploše, třeba na targetech, kam se pes učí pokládat tlapky. Přední, ale i zadní. Zní to sice jednoduše, ale od psa to vyžaduje velkou dávku koncentrace a koordinace. 

Postroj ano, ale… 

Vyzkoušet si také můžete běh na volno, například v rámci hry nebo nácviku přivolání. Zkoušejte to ideálně na zahradě nebo jiné uzavřené ploše, kde se nemusíte strachovat, aby vám štěně neuteklo. Psa nepřepínejte, pravděpodobně stejně za chvíli odpadne vysílením. Uběhnutou vzdálenost přizpůsobte věku a velikosti štěněte. Během toho může mít pes na sobě postroj bez vodítka – jak už jsme psali, nebude to dlouhý tahový postroj, ale krátký, který využijete i na procházky. Štěně totiž na obojku většinou tahá a neumí to jinak.

 

Proto je dobré mu pomoci tím, že pomocí postroje tento tah rozložíme a drobek si tak tolik nenamáhá krční svaly a páteř. Navíc spousta psů u oblékání postroje trochu stávkuje, takže tomu svému můžete vytvářet pozitivní asociaci už od mala, třeba pomocí pamlsků. Pro štěňátka je super třeba postroj Ramble, protože s nimi roste a lze velikostně přizpůsobit. Krátký postroj Line 5.0 je zase hodně polstrovaný a sahá až zhruba do poloviny hřbetu, takže je v něm pes dobře ovladatelný. 

Pomalými krůčky k poslušnosti

Štěně se každý den učí něco nového. Vašemu společnému soužití prospěje, když budete už od začátku pilovat základní povely, které vám ulehčí váš každodenní život. Nezdráhejte se ke klasickému sedni-lehni-k noze přidat také nějaké povely ze světa canicrossu, později to během tréninku rozhodně zúročíte. Zkuste třeba trénovat zatáčení okolo překážek a zkoušet si povely pravá-levá. Nebo povel “za paty”, ten později využijete při seběhu z kopce, ale teď ho zkoušejte štěně naučit pomocí hry. Nepodceňujte ani trénink přivolání, to se vám bude hodit opravdu každý den. Během dospívání psa možná přijdou okamžiky, kdy se bude zdát, že chlupáč všechno zapomněl a veškerá energie byla výcviku věnována zbytečně, ale nepolevujte a držte směr. 

Je to zkrátka běh na dlouhou trať!

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe