Novinky
Žhavé novinky
Bsp
Skrýt menu

Reflexní prvky pro psy: aby tma nebrzdila váš trénink

Slunečné a teplé počasí skončilo doslova přes noc a zdá se, že babího léta se letos nedočkáme. Pro nás canicrossaře to ovšem není vyloženě špatná zpráva, protože to znamená, že se můžeme konečně pořádně opřít do tréninku a do příprav na pokračování závodní sezóny. Dny se však začínají pomalu krátit, a tak je potřeba myslet na to, aby byl váš pes pořádně vidět – zvlášť pokud jste se zaměřili na vytrvalostní trénink na delší tratě a pes s vámi běhá na volno. 

 

Samozřejmě nejde jen o samotné tréninky, při každodenním venčení v blízkosti silnic je dobrá viditelnost naprostou nezbytností. Ideální je zvolit takové prvky (nebo jejich kombinaci), které zajistí perfektní viditelnost psa nejen zepředu, ale také zezadu a ze stran. Postupně si tedy rozebereme jednotlivé možnosti a podíváme se i na jejich výhody či nevýhody.

Reflexní vesta pro psa

Ta lidská je povinnou výbavou v autě, ale my věříme, že i reflexní vesta pro psy by měla být klíčovou součástí vaší podzimní výbavy. Většina běžných obojků či vodítek na sobě nějaký ten reflexní prvek má, ovšem pokud vyběhneme za tmy, potřebujeme už trochu větší plochu, od které se světlo může odrážet. Výhodou reflexní vesty je to, že ji má pes na sobě, takže ji při běhu jen tak neztratí a zároveň ho nijak neomezuje v pohybu. Rozsah reflexních prvků i způsob oblékání se liší dle konkrétního produktu, ovšem naším favoritem je ta od Non-stop dogwear, která je opatřena 3M reflexní vrstvou okolo krku, po stranách i na zádech. I okolní oranžová barva z ní přímo svítí. Nastavitelná je okolo krku i hrudníku a seženete ji v 7 velikostech, takže padne snad každému hafanovi.

 

Další možností jsou pak Protector covery a vesty. Ty mají zase takovou chytrou vychytávku – na každé straně mají odlišnou doplňkovou barvu (žlutá/červená, takže i v hluboké tmě hned poznáte, ze které strany se na vašeho chlupáče díváte. Boky vesty jsou navíc vyztužené, aby se neshrnovaly a nesnižovaly tak viditelnost psa. 

Led světlo na obojek

Zdá se vám, že pouhý odraz světla není dostačující? Pak můžete zvolit variantu, která svítí. Světýlko zkrátka přiděláte na váš běžný obojek a rozsvítíte, kdykoliv je potřeba. Je to varianta, která se na běh skvěle, hodí, protože psa vůbec neomezuje. Světlo by mělo být dostatečně odolné, aby se nerozbilo při sebemenším psím karambolu či prolítnutí keřem. Také si ověřte, zda je vámi vybraná varianta vodotěsná (protože nejsme z cukru a kdy nás nerozhází tma, tak déšť už vůbec ne). Pokročilejší modely, například světla na obojek Orbiloc, nabízí i různé režimy svícení.

 

Kromě stabilního svícení tak můžete světýlko nechat blikat, což ještě zvyšuje pravděpodobnost, že si signalizace všimne projíždějící řidič. Orbiloc má výměnné baterie a je lehoučký, aby psovi na obojku nepřekážel. Vybírat můžete z celé škály barev – vsadíte na jistotu s oranžovou a červenou? Nebo zvolíte výstřednější variantu, třeba růžovou? Je ale nutné zmínit, že obecnou nevýhodou led světýlek je to, že svítí jen na jednu stranu. Z druhé strany tedy pes moc dobře viditelný není, a proto je vhodné led světlo doplnit ještě dalším prvkem, třeba právě vestou. 

Svíticí obojek

Problém se svícením jen na jednu stranu vyřešíte tak, že psovi pořídíte obojek, který svítí sám o sobě. V takovém případě je pes krásné viditelný ze všech stran a poměrně i z velké dálky. Jinak by měl obojek splňovat stejné vlastnosti jako světýlko, určitě tedy vybírejte nějaké lehčí vodotěsné varianty. Na našem e-shopu najdete obojky od německé značky Leuchtie s výměnnými bateriemi a dobou svícení až 100 hodin - není totiž úplně praktické každou chvíli řešit, že už nám obojek nesvítí. Je také odolný vůči mechanickému poškození a nelekne se tedy ani hrubšího zacházení. Funguje ale pouze jako přídavný obojek k vašemu klasickému a psovi se jen provléká přes hlavu, takže nedrží (a ani by neměl) na krku pevně. Pokud tedy máte hodně energického psa, může při běhu spadnout, ale ztratit byste ho díky výborné viditelnosti neměli. 

 

Čelovka pro dvounožce

Nezapomínejte ani na vlastní bezpečnost a vybavte se kvalitní čelovkou. Nejenže zajistí to, že budete dobře vidět pro ostatní, ale také máte díky ní lepší přehled o terénu před sebou, což pomáhá předcházet zakopnutí o kořeny nebo jiné překážky na vaší trase. I čelovka by měla být lehká, aby se vám na hlavě pohodlně nosila. Zvolte raději takové, které jsou na běh přímo určeny a jsou konstrovány tak, aby vám dobře držely na hlavě. Samozřejmě je ideální co nejvyšší svítivost, ovšem nemělo by to být na úkor výdrže baterie, abyste v půlce trasy nezjistili, že musíte domů po tmě. Mrkněte k nám na e-shop do kategorie Pro dvounožce, kde najdete čelovky od značky Petzl. Nám se perfektně osvědčily běžecké čelovky SWIFT RL, které skvěle drží na hlavě díky chytře konstruovanému oddělenému pásku a kromě toho nabízí i režim reactive lighting – ten umí přizpůsobit intenzitu osvětlení na základě okolního prostředí a tím šetří baterii pro chvíle, kdy to budete nejvíc potřebovat.

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe