Novinky
Žhavé novinky
Bsp
Skrýt menu

Jak správně vybrat postroj pro psa?

Máme pro vás velký přehled toho, jak vybrat postroj – typově, velikostně, i podle disciplíny. Dobře padnoucí postroj totiž znamená spokojeného psa, a přesně o to totiž (nejen) v canicrossu jde.

Víte, kdy použít dlouhý postroj? A kdy krátký? Kde má končit Freemotion? Jaký tvar má mít postroj při pohledu zepředu? Vše vám prozradíme!

Proč si dát na výběru postroje tolik záležet? 

Když si pes spojí s postrojem jakoukoliv bolest, canicross (i další disciplíny) ho rychle přestanou bavit. Pes totiž tahá a běhá pro radost, ne aby lámal rekordy. Navíc si zpětně neuvědomí, že pokud ho postroj tlačil, jiný postroj to změní. Jednoduše si spojí postroj=tahám=bolest. Ti citlivější můžou přestat tahat úplně, drsňáci půjdou přes bolest, ale na úkor například toho, že si budou někde ulehčovat, což může znamenat zátěž jinde a tím může trpět celý pohybový aparát.

Naopak se správným postrojem můžete ze svého psa dostat to nejlepší a opravdu si společný běh i jiné aktivity užívat. A to stojí za to!

3 základní typy postroje

Jak dobře víte, u nás v Běhejsepsem máme nejradši postroje od norské značky Non-stop dogwear. Máme je ozkoušené už na několika generacích psů, na mistrovských závodech i každodenních trénincích či výletech.

Non-stop má 3 základní typy postrojů:

  • Freemotion – tedy dlouhý postroj končící u kořene ocasu (ve verzi kombi, klasik a verzi Freemotion 5.0)
  • Line 5.0 – krátký, který končí v půlce zad 
  • Nastavitelné postroje Rock / Ramble / Rock Long - Krátké a polodlouhé postroje, které se dají nastavit i kolem krku

Hlavní rozdíl mezi nimi? Ten zásadní je, jak jednotlivé postroje přenáší sílu tahu na psí tělo. A jednotlivé rozdíly? Pojďme se na ně podívat.

1) Freemotion a Kombi – za nás nejlepší postroj do tahu

Freemotion je opravdová musherská klasika. Běhají s ním mistři světa i začátečníci a my si ho pořád nemůžeme vynachválit. Tah se přenáší skrze záda do krční části postroje, která je na každém postroji to nejzásadnější (i u jiných značek a postrojů obecně). Vždy tedy zkontrolujte, jestli má krční část postroje tvar písmene V, slzy nebo koňského chomoutu, je jedno jak to nazveme. Pes totiž nemá táhnout za krk (což se u kulatých postrojů nebo obojků děje), ale za oblast před ramenním pletencem, to je to místo, kam se má přenášet síla tahu. Tam je to psovi nejpohodlnější, neomezuje ho to v pohybu, dobře se mu dýchá a nevadí mu ani v podpaží.

 

Celkově je Freemotion nastavitelný, takže ho vždy doladíte přímo na psovi. Jediná věc, která nastavit nejde (aby dobře seděla a byla pohodlná) je právě ta část okolo krku, no a právě podle toho se postroj vybírá. Jak musí postroj sedět? Krční část nesmí být volná, aby postroj nesklouzával na ramena a nepřekážel tak psovi v běhu. Musí sedět přesně a dobře přiléhat.

Druhá věc, na kterou je potřeba dát pozor, je délka postroje. Celkově na všechny disciplíny v tahu doporučujeme tzv. dlouhý postroj. Ten končí u kořene ocasu, ale zase ne dál, to je pak větší tlak na pánev a postroj se v zatáčkách snadněji rozkmitá, což je psovi nepohodlné. Freemotion i Kombi mají zadní část nastavitelnou, takže bez problému.

Stejně tak u obou verzí nastavíte u hloubku postroje, tedy velikost hrudníku. V téhle části, když pes stojí a netáhne, by mělo vše sedět relativně volně a celá část se napne až v tahu.

2) Krátký postroj Line 5.0 – skvělý pro každodenní nošení

Krátký postroj využijete opravdu denně – na procházkách i výletech. Výjimečně ho můžete využít i na tahání, ale tenhle typ k tomu není primárně určený. Takže pokud chcete canicross jen vyzkoušet a máte Line 5.0 , jen do toho, ale na častější a intenzivnější tréninky v tahu to už bude chtít dlouhý postroj. 

 

A proč je Line 5.0 super? Krk má opět tvar V, takže netlačí ani v podpaží, ani na dýchacích cestách. Díky svému zakončení v půlce zad je v něm pes skvěle ovladatelný. To se hodí, když ho potřebujete zařadit třeba vedle nohy nebo líp usměrňovat například na výletě, když potkáváte lidi. Taky se z něj pes jen tak nevyvlíkne. Pokud tedy se psem pravidelně sportujete i chodíte na procházky a výlety, je opravdu ideální mít dva postroje a střídat je podle situace.

Pokud chcete krátký postroj s praktickým madlem v horní části postroje, pak máme v nabídce postroj Line Grip. Je stejný jako Line 5.0, jen ma navíc již zmiňované madlo. 

3) Nastavitelné postroje

Poslední skupinou jsou nastavitelné postroje. U nich je výhoda, že se dají nastavit nejen kolem hrudníku, ale i kolem krku. Proto postroje Ramble nebo Rock rádi doporučujeme pro štěňátka a mladé rostoucí psy, protože jim postroj díky variabilitě vydrží delší dobu. Také jsou tyto dva postroje super pro psy, kteří mají silnější krk a kratší dělo, takže jim klasický Line 5.0 nesedí. 

 

Mezi nastavitelné postroje řadíme i postroj Rock Long. Jedná se o polodlouhý postroj, který je možné využít jak na canicross (pes v něm může bez problém tahat), tak i na výlety. Je ideální na náročnější treky, kde je potřeba se psem více manipulovat, přenášet ho apod. Tam určitě oceníte nejen pohodlné pevné madlo, ale i prodlouženou délku postroje. 

Ještě několik důležitých poznámek k výběru postroje:

  • Tvar postroje – to nejhlavnější je opravdu tvar krční části – kapka, koňský chomout, Véčko.
  • Polstrování – nemusí být nejměkkčí na světě, aby bylo pohodlné, opět je primární tvar postroje. Navíc čím více materiálu, tím je větší šance, že tam psovi bude něco vadit. Polstrování celkově doporučujeme hladké, šusťákové a nenasákavé, aby se do něj nedostávaly ani malinkaté kamínky, které by psa mohly odřít a nezachytávaly se do něj chlupy.

I když jsme vám teď vysvětlili základní rozdíly mezi postroji a jak by měli sedět, neváhejte nás kontaktovat nebo se za námi stavit na prodejně, kde vám s výběrem moc rádi pomůžeme a ukážeme přesně co a jak. Pokud k nám nemáte cestu, nevadí. Rádi vám poradíme i telefonický či přes e-mail info@behejsepsem.cz, a pak už stačí jen objednat a vyrazit. 

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe